Fose septice

Soluții Avansate pentru Drenajul Fosei Septice: Ghid Practic

Soluții Avansate pentru Drenajul Fosei Septice: Ghid Practic

Fosele septice cu drenaj sunt soluții avansate în ceea ce privește evacuarea și tratarea apelor uzate rezultate în urma utilizării apei potabile atât în zona gospodăriilor, cât și în zona comercială pentru cei care nu au acces la o rețea de canalizare. Sistemul de fose septice este proiectat în mod special pentru a trata apa uzată și are un rol esențial în prevenirea acumulării și depunerii de impurități, pentru a evita inundarea întregii zone.

Câmpul de drenaj este o parte importantă a fosei septice, asadar inainte de a instala un sistem de drenaj pentru fosa, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte care contribuie la eficiența acestuia si anume:

  • Panza freatica – trebuie sa se gaseasca la o adancime de minim 2 m fata de drenaj;
  • Tipul de sol – solul ideal pentru drenajul fosei trebuie sa fie nisipos. Daca intalnim soluri argiloase sau lutoase, este necesara o groapa absorbanta;
  • Relieful zonei de drenaj – panta terenului trebuie sa fie mai mare de 1:100 si sa nu prezinte alunecari de teren;
  • Sursele de apa din imprejurimi -montajul drenajului se face la o distanta de minim 15 m, daca in apropiere se afla puturi sau fantani.

Daca toate aspectele de mai sus sunt indeplinite, iata si pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a monta corect drenajul fosei:

  • Se sapa un șanț, cu lățimea de 30-40 cm, adâncimea fiind dată de nivelul țevii de evacuare din fosa, mergând până la capătul sistemului, cu o panta de 3-5%.
  • Se aseaza pe baza șanțului un strat de pietriș (granulație 16-32) de aprox. 30-70 cm grosime, urmand sa fie asezat  tubul gofrat în șanț și acoperirea acestuia cu un alt strat de pietriș. 
  • Se intinde materialul geo-textil peste cel de-al doilea strat de pietriș (pentru evitarea colmatării tubului) pe toata lungimea acestuia
  • Se acopera integral sistemul de drenaj cu pământ.

De asemenea, un rol important in funcționarea eficientă si folosirea cat mai indelungata a sistemului de drenaj joaca si utilizarea de accesorii canalizare suplimentare, precum clapeta anti-retur, sifon anti-miros, guri de vizitare sau aerisire.

Pe piață există o mare varietate de fose septice si accesorii, ceea ce înseamnă că fiecare persoană interesată să facă o investiție trebuie să efectueze o cercetare minimă pentru a determina motivele pentru care ar alege o anumită ofertă în detrimentul alteia.

Pentru a alege corect o fosa septica, trebuie luat in considerare atat consumul de apa specific al fiecarei cladiri, cat si numarul de persoane care o utilizeaza, tinand cont in acelasi timp si de raportul calitate-pret. Din acest motiv, noi punem la dispozitie o varietate de fose septice de diferite capacitati si preturi (vezi pret fosa septica 3000 l), fosa care deserveste un numar de 10-15 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *