Fose septice

Secretul Unei Fose Septice Eficiente: Ghid de Funcționare și Întreținere

Secretul Unei Fose Septice Eficiente: Ghid de Funcționare și Întreținere

Fosele septice sunt o opțiune viabilă și de încredere în ceea ce privește tratamentul apelor uzate în regiunile fără acces la rețelele publice de canalizare. Acestea sunt sisteme de importanță crucială în menținerea igienei și protejarea mediului, având ca scop colectarea, prelucrarea și dispersarea apei uzate provenite din locuințe sau activități comerciale.

Fosele sunt cunoscute pentru nivelul lor înalt de calitate și capacitatea de a se adapta la cerințele diverse ale mediului înconjurător. Acestea sunt fabricate din materiale speciale, rezistente la coroziune, asigurând o rezistență îndelungată și protecție împotriva diferitelor condiții meteorologice.

Folosirea unei fose are mai multe avantaje, între care se numără diminuarea poluării solului și a resurselor de apă, reducerea riscurilor pentru sănătate și promovarea unui mediu mai sănătos.

Prin intermediul unui design inovator, se realizează o separare eficientă între particulele solide și lichide, ceea ce duce la o descompunere mai ușoară a bacteriilor și la o scădere a volumului de reziduuri.Astfel apa uzată din diverse surse casnice, precum mașina de spălat, chiuveta sau vasul de toaletă, este colectată în conductele de canalizare, ulterior lichidul deversandu-se in primul compartiment al fosei prin intermediul conductei de intrare a apei uzate, unde permite materialelor solide să se sedimenteze pe fundul rezervorului, în timp ce, cele mai ușoare să plutească.

Lichidul trece printr-un perete care îl separă în a doua, respectiv a treia cameră a fosei septice, unde are loc procesul de filtrare. Lichidul obținut, mai puțin contaminat decât apa reziduală inițială, va circula prin sistemul de drenaj, format din tuburi perforate asezate pe un strat de pietriș impreuna cu un material geotextil. Impuritățile rămase sunt îndepărtate în sol, împreună cu excesul de apă.

Bineinteles ca atunci cand hotarasti sa achizitionezi si sa montezi o fosa septica, trebuie sa ai in vedere ca mentenanta acesteia este deosebit de importanta. De aceea, pe lângă vidanjarea regulată de către profesioniști, există câteva moduri simple pe care le poti urma pentru a menține fosa septică curată, si anume:

Pentru a preveni suprasolicitarea sistemului de către bacterii și microorganisme nocive este recomandată utilizarea regulată a bioactivatorului. Acest produs natural conține compuși bioactivi care blochează și înlătură substanțele nedorite, substanțele toxice și bacteriile din apa deșeurilor.

  • Reducerea consumului de apa

În fiecare locuință se utilizează în mod regulat o cantitate semnificativă de apă pentru nevoile de consum și pentru diverse activități casnice. În acest mod, întreaga apă utilizată se îndreaptă direct către fosa septică, iar acest lucru poate provoca o supraîncărcare a rezervorului, generând diverse complicații. Atât în bucătărie, cât și în baie, proprietarii de fosă septică au posibilitatea să instaleze un limitator de debit de apă, care va ajuta la reducerea excesivă a consumului de apă și implicit la prelungirea duratei de viață a sistemului de epurare.

  • Gestionarea corecta a deseurilor

Proprietarii fosei septice nu trebuie sa arunce uleiuri sau grăsimi alimentare,servețele uscate și umede, ață dentară, vată, dischete demachiante sau orice alt produs care nu este biodegradabil.

  • Protejarea campului de drenaj

Câmpul de drenaj reprezintă o componentă esențială a sistemului de fose septice. Aceasta elimină substanțele nocive și poluanții din sistem. Pentru a asigura funcționarea corectă a fosei septice, este necesar să se evite acumularea de lichid în câmpul de drenaj. De exemplu, când este vorba de plantarea unui copac, este necesar să se aleagă o locație care să fie la o distanta considerabila de canalul de scurgere.

  • Evitarea trecerii sau stationarii automobilelor peste fosa septica

Detinatorilor de fose septice le este recomandat sa nu stationeze/treaca cu masina peste fosa septica. Greutatea autovehiculului poate provoca daune atat fosei cat si drenajului.

Sfatul nostru este ca posesorii de fose septice să nu amâne până când se manifestă primele semne de blocare a sistemului. O opțiune excelentă pentru a asigura atât funcționarea corectă a fosei, cât și sănătatea și igiena într-un mediu de locuit pe termen lung este reprezentată de mentenanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *